Oorzaak ziekte van Parkinson

Een stof genaamd dopamine fungeert als boodschapper tussen twee hersengebieden - de substantia nigra ("zwarte stof") en het corpus striatum - om soepele, gecontroleerde bewegingen te produceren. De meeste van de beweging-gerelateerde symptomen van de Ziekte van Parkinson worden veroorzaakt door een gebrek aan dopamine door het verlies van dopamine-producerende cellen in de substantia nigra . Wanneer de hoeveelheid dopamine te laag is, is de communicatie tussen de substantia nigra en het corpus striatum ineffectief en beweging wordt verminderd, hoe groter het verlies van dopamine, hoe slechter de beweging-gerelateerde symptomen. Andere cellen in de hersenen degenereren ook tot op zekere hoogte en kunnen tot niet-bewegings symptomen van de Ziekte van Parkinson leiden.

dokter

Genetische en pathologische studies

Hoewel het bekend is dat een gebrek aan dopamine de motorische symptomen veroorzaakt van de ziekte van Parkinson, is niet duidelijk waarom de dopamine-producerende hersencellen verslechteren. Genetische en pathologische studies hebben aangetoond dat verschillende disfunctionele cellulaire processen, ontsteking en stress allemaal kunnen bijdragen tot celbeschadiging. Bovendien worden vaak abnormale massa's (Lewy lichaampjes) waarin het eiwit alfa-synucleïne zit, gevonden in de hersencellen van mensen met de ziekte van Parkinson. De functie van deze massa met betrekking tot de Ziekte van Parkinson wordt niet begrepen. In het algemeen vermoeden wetenschappers dat dopamine verlies veroorzaakt wordt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Risicofactoren

Leeftijd is de grootste risicofactor voor de ontwikkeling en progressie van de Ziekte van Parkinson. De meeste mensen die de Ziekte van Parkinson ontwikkelen zijn ouder dan 60 jaar jaar. Mannen worden ongeveer 1,5 tot 2 keer vaker getroffen dan vrouwen. Een klein aantal individuen heeft een verhoogd risico als gevolg van een familiegeschiedenis van de aandoening. Hoofd trauma, ziekte, of blootstelling aan giftige stoffen zoals pesticiden en herbiciden (zoals het beruchte Agent Orange dat massaal in de Vietnam oorlog werd gebruikt) kunnen een risicofactor zijn.