Prognose ziekte van Parkinson

De ernst van de ziekte van Parkinson varieert sterk van persoon tot persoon en het is niet mogelijk te voorspellen hoe snel de aandoening zal vorderen. Over het algemeen kan men stellen dat oudere patiënten een snellere evolutie doormaken. De ziekte van Parkinson is op zichzelf geen fatale ziekte, maar door complicaties treedt gemiddeld iets vroegere sterfte op. De gemiddelde levensverwachting is dan ook iets lager vergeleken met die van mensen zonder de ziekte.

dokter prognose

Secundaire complicaties

Secundaire complicaties, zoals longontsteking, verwondingen door vallen en verstikking door verslikken kunnen leiden tot de dood. Er zijn vele behandelingen beschikbaar die de symptomen van Parkinson verminderen en de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Vroeg behandelen verbetert aanzienlijk de evolutie en de levenskwaliteit van de ziekte.

Overzicht

Beschrijvingen van de Ziekte van Parkinson dateren terug tot 5000 jaar voor Christus. Rond die tijd, benoemde een oude Indiase beschaving de aandoening Kampavata en behandelden ze het met de zaden van de fluweelboon die therapeutische niveaus bevat (maar waarvan de concentratie niet constant is) van wat vandaag bekend staat als levodopa. De Ziekte van Parkinson is genoemd naar de Britse arts James Parkinson, die in 1817 voor het eerst de aandoening beschreven heeft in detail als shaking palsy.

Beroemde Parkinson patiënten

Parkinson kan ook beroemde mensen treffen. Bekende Parkinson patiënten zijn:

Adolf Hitler (1889–1945): de Duitse dictator had waarschijnlijk Parkinson
Mao Zedong (1893-1976), Chinees politicus en dictator
Paus Johannes Paulus II (1920-2005)
Prins Claus (1926-2002), echtgenoot van Koningin Beatrix
Yasser Arafat (1929-2004), Palestijns politicus
Fidel Castro, (1926), voormalig president van Cuba.
Johnny Cash, (1932-2003), Amerikaanse countryzanger, gitarist en singer-songwriter.
Muhammad Ali (1942), Amerikaans voormalig wereldkampioen boksen - ook gekend als Cassius Clay
Jerney Kaagman, (1947), Nederlands zangeres, voormalig voorzitter van de BV Pop en voormalig jurylid van het televisieprogramma Idols.
Ozzy Osbourne, (1948), Brits rockzanger en frontman van Black Sabbath.
Michael J. Fox, (1961), Amerikaans acteur, bekend van de serie Family Ties en de Back to the Future films.